Malene Breytenbach beantwoord ’n paar vrae

Malene Breytenbach, skrywer van Oktober se boek van die maand Grenslose liefde, het so ‘n paar vrae oor hierdie Hartklop-verhaal beantwoord:

malene3-kleur

  1. Grenslose liefde neem lesers na die beeldskone Skotse Hooglande. Hoe het jy jou navorsing gedoen om dié omgewing, veral Strahan Castle, so suksesvol op papier oor te dra?

Ek is nog altyd gefassineer deur die Skotte met hulle drag, hulle doedelsakke, hulle Hoogland-klans en oorloë en kastele en hulle romantiese geskiedenis soos dié van Bonnie Prince Charlie wat teruggekeer het Skotland toe en weer die troon vir die Stuarts wou wen. Die landskap is pragtig. Die kasteel van Eilean Donin word byvoorbeeld die mees fotogeniese kasteel  ter wêreld genoem.  Ek het die geskiedenis en werklike kastele nagevors en my plekke daarop gabaseer. Ek lees graag geskiedenis.

 

  1. Colin Mackenzie is ’n behoorlike Hartklop-held. Is hy op iemand gegrond of het jy hom uit jou verbeelding opgediep? Hoe gaan jy te werk om ’n outentieke held te skep?

Colin is nie op enigiemand spesifiek gebaseer nie, hoewel die held van Outlander dalk ’n slag deur my kop gehardloop het.  En Liam Neeson soos hy in Rob Roy was. En Mel Gibson in Braveheart. En gen Andy Wauchope van die Black Watch. My held is net skoner (!!) en hy moet natuurlik intelligent en adellik wees. Ek verbeel my ’n man, dink aan sy voorkoms en persoonlikheid. Onthou Skotte wat ek in Zimbabwe geken het. Die man het sulke onmoontlike blou oë gehad. Ek raak self so ’n bietjie verlief op dié ideaal, en siedaar! Colin is gebore.

  1. Die hospitaalpasiënte is tog vreeslik interessant! Van die aktrise wat haar verbeel sy is Mary Queen of Scots tot die politikus – vanwaar die inspirasie vir hulle?

Mense soos akteurs en rocksterre, uitgewaste politici en getraumatiseerde dog heroïese soldate is lekker uiteenlopend.  Die skone Mary Queen of Scots se verhaal  is ook fassinerend. In een fliek is die kasteel Eilean Donin werklik gebruik as Fotheringhay-kasteel waar sy tereggestel is.  Die mense het hulle aan my kom voorstel en gevra om in die boek te wees.

  1. Wat lok jou aan na die Hartklop-reeks?

Die lekkerste omtrent die Hartklop-reeks is dat ek dinge kan navors waaroor ek nie voorheen gedink het nie. Ek leer oor mediese dinge. Nuwe wêrelde gaan vir my oop. Karakters kry lewe. Ek skep ’n nuwe wêreld.

  1. Het jy enige skryfrituele? Hoe werk jou skryfproses?

Ek het geen rituele nie. Ek begin in die oggend werk en nie altyd dieselfde tyd nie. Skryf totdat ek voel ek moet nou eers afskakel. Gaan rekenaar toe as ek skielik aan iets dink. Kry idees in die nag en vroeë oggend as ek in die bed lê en dink. Ek dink dis verkeerd om te karring. Ek skryf as ek min of meer vars is.

  1. Jy is een van die mees bedrewe liefdesverhaalskrywers in die land. Waar vind jy inspirasie vir al jou stories?

Ek weet nie regtig waar ek inspirasie vind nie. Soms sien ek ’n fliek, of lees iets, of iemand gee my ’n wenk. Dan broei ek gaandeweg die eier uit. Dink eers aan ’n agtergrond wat my fassineer en skep dan die karakters. Gaan op verbeeldingsvlugte en sien plekke en mense wat vir my so werklik raak soos werklike mense en plekke. Dan skryf ek daaroor.

  1. Laastens, watter boeke het jy onlangs gelees wat jy vir lesers kan aanbeveel?

Ek lees sonder ophou. Ek het Michael Ondaatje se The Cat’s Table onlangs gelees en toe lees ek weer sy manjifieke The English Patiënt. Verder lees ek nog Elsabé Brits se boek oor Emily Hobhouse, Geliefde Verraaier. Ek het Chanette Paul se Offerlam onlangs baie geniet. Ek lees ook Li Cunxin se Mao’s Last Dancer en Marianne Thamm se Hitler, Mandela and Me. Ek lees meer as een boek op ’n slag. Lees waarvoor ek in die stemming is. Ek kan natuurlik alles aanbeveel.


 

grenslose-liefde-covGrenslose liefde deur Malene Breytenbach is NB-Liefdesverhale se boek van die maand in Oktober!

Koop dit nou: Loot | Raru | Reader’s Warehouse | Graffiti

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s